Trouwen? Ja, ik wil!
Mooiste trouwlocatie van Tilburg

Villa geschiedenis

Bij het uitbreken van de Franse Revolutie vlucht de koningsgezinde wollenstoffenfabrikant Pierre Pollet met zijn gezin naar Nederland. Rond 1800 keren zij terug naar Frankrijk. Echter, met uitzondering van zoon Guillaume en dochter Barbara, die zich definitief vestigen in Tilburg.
Deze gebeurtenis markeert het begin van een periode van meer dan honderd jaar, waarin drie opeenvolgende generaties Pollet hun stempel op de stad drukken. Niet alleen vanwege hun stadsvilla’s, landhuizen, fabrieken en arbeiderswoningen, maar ook vanwege de vele functies die leden van de familie Pollet bekleden op politiek en sociaal-maatschappelijk terrein.

`Succesvolle kousen

Eenmaal volwassen besloot een van Pierres zonen, genaamd Guillaume (dat is Frans voor ‘Willem’) om in Tilburg te gaan wonen. Guillaume had het ondernemersbloed geërfd van zijn vader en hij begon in onze textielstad een zaak in kousen. Dat kostte hem in eerste instantie natuurlijk een hoop moeite. Gelukkig kreeg hij stap voor stap steeds meer succes. Vond de Tilburgse Anna van Iersel hem daarom zo bijzonder of had hij gewoon lange wimpers en stevige schouders? Dat weten we niet.

Eengezinswoning
Hoe het ook zij: Anna trouwde met Guillaume. Samen kregen ze maar liefst 12 kinderen, die waarschijnlijk altijd mooie kousen droegen want daar handelden ze dus in. Dat ging steeds beter; het werd een superrijke familie. Zo rijk dat ze in totaal wel zes villa’s in Tilburg liet bouwen! in 1809 werd hun zoontje Louis Pollet geboren. Ook die kreeg later weer kinderen en bouwde voor zijn gezin deze ‘ruime eengezinswoning’ aan de Noordstraat 36.

Leefde niet lang maar wel gelukkig
Het prachtige huis was pas klaar rond Louis’ 64 e verjaardag. Hij heeft er maar een jaar of drie kunnen wonen want daarna overleed hij. Echt jammer voor hem. Gelukkig zijn er sinds die tijd nog veel mensen geweest die van Louis’ villa hebben genoten. Wat zou hij hebben gedacht als hij toen had geweten dat het nu opnieuw ruimte biedt aan families?

De grote invloed van de familie Pollet is immers ook in het hedendaagse Tilburg nog volop zichtbaar. 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram